dimecres, 13 de maig del 2020

LES NANOTECNOLOGIES CONTRA EL CORONAVIRUS

Avui ja portem més de 60 dies confinats. Nosaltres encara estem en fase 0. Tarragona ja han passat a la fase 1. Pel que sembla encara no ens mourem de fase.
Hi ha qui pensa que seria millor canvia de fase, però si no ho veuen clar és millora quedar-nos en fase 0 que no que tornem a la situació d'un mes enrere.
Acabo d'escoltar aquesta xerrada, Una finestra a la ciència, on el Dr Jordi Díaz-Marcos i la Dra Laura Lechuga ens han parlat de la nanotecnologia en lluita contra la Covid-19. Aquest nanovirus és del tamany d'uns 80-90 nm. Té una bicapa lipídica que el sabó la pot destruir. Està format per 4 proteïnes, on la S és la més important. Té una estructura genòmica, té ARN. la seva seqüència genòmica el fa únic.



Hi ha tres maneres de detectar el covid-19:
1. Identificar la cadena d'ARN ( tècnica PCR, molt extesa. Tècnica que funciona molt bé. S'extreu una mostra del pacient, s'extreu el ARN del virus, es passa a ADN. Es fa en un laboratori central, molt preparat. S'obté el resultat entre 2 i 5 hores. Hi ha problemes de contaminació de les mostres.
2. Analitzar el virus complet. Test ràpids, amb sensors. hi ha unes proteïnes que van a captar les proteïnes dels virus. És el test d'antígens.
3. Anàlisi indirecte. Anàlisi serològic. Manera indirecta de saber si estem infectats. Mesurar quins pacients han generat immunoglobulines per atacar els virus. és el test ràpid d'anticossos.

A la UAB estan treballant en un projecte de diagnòstic de CoVid-19 de la Unió Europea. Es basa en nanofotònica. S'utilitza llum a escala de pocs nm.A la fibra òptica la llum va per dins. Hi ha poquíssima llum que s'escapa. Aquests llum que s'escapa, molt poca llum, és la qeu s'utilitza per fer-la passar per proteïnes, pel virus. la llum canviarà de direcció si troba alguna cosa. A partir d'aquí es treuen conclusions. És com un petit sensor.
és un test ràpid, d'uns trenta minuts. I no és invasiu.
Dispositiu biosensors: capturar el virus complicat i quantificar-lo, quina seria la càrrega viral del pacient. No faria falta un laboratori especialitzat. és específic, anticossos específics a la proteïna S.
El següent projecte serà trebalalr amb els animals hostes perquè si tornés  a passar se sabé com actuar. Es farà conjuntament amb el Dr Jordi Serra , expert en animals hostes de la UB.

Han explicat que el tamany de les partícules i la forma pot fer que els materials es comportin de manera diferent. Per exemple l'or a  nanoescala pot ser vermell, verd, blau, lila,..

Enllaços d'interès:  enllaç 1, enllaç 2enllaç 3,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada